Mörkläggningsgardiner - Frågor - Före köp

Få svar på alla dina mörkläggningsgardin-frågor före köp

Kan jag mörklägga med en persienn?

Nej, det går inte att uppnå effektiv mörkläggning med en traditionell persienn. Avstånd mellan lameller gör att även i stängt läge kommer en del av ljuset kunna ta sig in i rummet.

Vilka typer av mörkläggningsgardiner finns att välja mellan?

Mörkläggningsgardiner är en mycket ofta efterfrågad produkt som har för uppgift att på maximalt effektivt sätt skärma av /stänga av det infallande solljuset. Det finns flera olika typer av mörkläggningsgardiner. Dessa kan vara utformade som en vanlig fritt hängande gardin i tyg eller som en rullgardin samt även som en kassettrullgardin med tillhörande sidoskenor som hjälper till att hålla solstrålarna borta.

Namnet "mörkläggningsgardiner" betecknar gardiner vars främsta uppgift är att maximalt förhindra infallande solljus i rummet. Oftast handlar det om ett sovrum men kan även vara önskvärt i olika typer av konferensrum, eller hembiorum. En mörkläggningsgardin kan vara utformad på olika sätt t.ex. som en vanlig tyggardin som hänger i en gardinskena, en panelgardin, en lamellgardin, men oftast i form av en rullgardin med mörkläggande tyg. Då gärna i en kombination med en kassett som rymmer hela tygrullen samt sidoskenor som förhindrar ljusinsläpp utmed sidorna. Även plisségardiner som utrustas med mörkläggande (BO) tyger kallas ibland för mörkläggningsgardiner.